Pohovane banane je vrlo jednostavno pripremiti – jednostavno ih umačete u smjesu i odmah staljate i pržite u ulju. Mnoštvo je kombinacija, a mi vam ovaj put donosimo neke:
Banane možete da pohujete cijele, možete ha ih izmiksate sa nekim drugim voćem ia tako pravite kuglice, pa ih onda pohujete.
Pripremaju ih i obožavaju širom svijeta, a svaka zemlja, u kojoj se uzgajaju banana, ima svoj nacionalni recept.
Većina smjesa u kojim pohuju banane (a mogu se isto tako raditi i jabuke i bilo koje slično voće) sadrži obavezno jaja,šećer,brašno i vodu, a može u to dodati i sjemenke, razne začine, med…
Na Karibima najviše vole pohovane gnječene banane, srmljene na način da izgnječene banane pomiješaju sa smjesom koja se radi sa više mlijeka i žumanaca i tako ih prže.
Osnovna smjesa za pohovanje:
1,5 šolja brašna, pola praška za pecivo, šolja mlijeka,kašičica maslaca,malo soli i 2 šolje šećera, (smjesi možete o želji dodati cimet, orahe, kakoao, vanilin šećer, muškatni oraščić, sjemenke, mljevenim keksom…).
Još je potrebno: ulje za prženje i tri veće banana.
Postupak pripreme:
1. Najrije zagrijte ulje kao za uštike, (u zavisnosti od veličine tave ili šerpe u kojoj pržite trebat će vam dvije šolje ulja).
2. Izmiješajte prvo sve suhe sastojke , pa im onda dodajte vlažne i sve zajedno dobro izmiješajte da dobijete kompaktnu smjesu sličnu smjesi za palačinke, samo malo gušću.
3. Izgnječite sve banane, pa ih postepeno dodajte u smjesu.
Varijanta sa zobenim pahuljicama
Ovo jedan još jednostavniji recept.
Potrebno je: banana,¼ šolje zobenih pahuljica, ¼ šolje brašna, 1 jaje umućeno, 1 kašika meda, ulje za prženje.
Postupak pripreme:
1. Zagrijte ulje u dubljoj posudi
2. U odvojene posude usite brašno, jaje i zobene pahuljice.
3. Banane ogulite i izlomite na na dva dijela. Komade banane prvo umačite u brašno, pa onda u razmućeno jaje i na kraju u zobene pahuljice.
4. Pržite ih tako u ulju dok ne porumene, pa vadite na ubrus.
Poslužite dekorisane čokoladom ili medom i uz kuglu sladoleda.