Pošto karfiol sadrži mnogo vlakana, organizam ga odlično usvaja.
I pri tome, karfiol uopšte nije dosadno povrće, mada ga mnogi smatraju takvim. Recept, predložen u nastavku teksta, ubediće vas u to. Ovo jelo je odličan način da vaša deca unesu tako neophodne vitamine!
Probajte pripremiti karfiol na ovaj način, i uverićete se da će i najžešći protivnici ovog povrća biti oduševljeni.
Karfiol zapečen u rerni. Recept:
Za pripremu ovog jela biće potrebni sledeći sastojci:
– 1 glavica karfiola
– 1 supena kašika ulja
– 300 ml grčkog jogurta (možete ga zameniti gustim jogurtom)
– sok od jednog limuna
– 1 supena kašika kima
– 1 supena kašika izgnječenog belog luka
– 1 kafena kašika karija u prahu
– 0,5 kafene kašike bibera
– 2 kafene kašike soli
Priprema:
– Zagrejte rernu na 200 stepeni i premažite tepsiju uljem (možete koristiti i papir za pečenje)
– Dobro operite karfiol i uklonite svo zeleno lišće sa njega.
– U sudu promešajte jogurt sa limunovim sokom, dodajte kim, izgnječen beli luk, kari, biber i so. Sve dobro promešajte.
– Umočite glavicu, prethodno obarenog, karfiola u pripremljenu marinadu.
– Peći u rerni 30-40 minuta. Marinada će stvoriti lepu hrskavu koricu na površini karfiola.
– Izvadite iz rerne, ohladite ga desetak minuta i servirajte ga sa zelenom salatom.
Prijatno!