Potrebni sastojci su:
- 1 šolja brašna
- 1/4 kašičice soli
- 150 g hladnog putera
- 1/3 šolje (80 ml) hladne vode
Priprema se vrši na slijedeći način:
Pomiješajte brašno i sol, u smjesu narendajte hladan puter. U smjesu uspite hladnu vodu. Varjačom sjedinite i na kraju rukama, da se brašno pokupi, istresite na pobrašnjenu površinu i formirajte pravougaonik debeo 1 cm. Ispreklapajte na trećine, pa okrenite tijesto za 1/4 kružnice, i tako 6-7 puta, svaki razvaljajte oklagijom između. Umotajte u wrap foliju, ostavite jedan sat u frižideru.
Razvaljajte ga što tanje, najbolje na pek papiru malo pobrašnjenim. Izbockajte ga viljuškom pa pecite 20 minuta na 180 stepeni, da zazlatni. Okolo isjecite okrajke prema veličini tepsije, ostatke izmrvite, pospite po kolaču, ili umiješajte u fil… Mjere su u šoljama od 2.5 dl. Možete ga i zamrznuti, koristiti neki drugi put, kako želite. Bilo u slanoj, ili slatkoj verziji.