Kuća i hrana

Možete da se otrujete: Ova namirnica se kvari sat vremena nakon kuhanja

Napisao H. H.

Riža je jedna od onih namirnica koju lako možemo da skuvamo u prevelikoj količini i onda ga sljedećeg dana ponovo jedemo kao prilog uz nešto drugo.

Ukus će i sljedećeg dana ostati isti, za razliku od, na primjer, prženih krompirića, ali ono što većina ljudi ne zna jeste da je riža jako podložna kvarenju!

To nema veze s načinom na koji grijete rižu, već je direktno povezano s načinom na koji ćete je čuvati. Sirova riža ima na sebi mikroorganizme Bacillus cereus, koji se jako brzo razmnožavaju. Oni mogu da prouzrokuju trovanje hranom, pa čak i ako je pirinač skuhan.

Problem nastaje kad skuhaa rižu ostavite na sobnoj temperaturi. U tom slučaju se spore razmnožavaju i prerastaju u bakterije, koje mogu da izazovu trovanje.

Što duže riža stoji na sobnoj temperaturi, to je veća koncentracija bakterija i veća mogućnost da se otrujete.

Kako biste izbjegli ovakvu situaciju, nemojte ostavljati kuhanu rižu na sobnoj temperaturi duže od sat vremena. Nakon toga ga je obavezno odložite u frižider. source.ba

Komentari

komentara