Kuća i hrana

Savjeti – Jednostavan trik za izbor zdrave hrane

Napisao admin

Ako želite da se odreknete nezdravih, masnih obroka, naučnici predlažu jednostavan trik. Dovoljno je da živo zamislite sliku omiljene javne ličnosti, jer će vam to pomoći da kontrolišete potiv za hranom.


Hrana (Foto: Cure.ba)

U novoj američkoj studiji posmatrano je kako studenti prave odabir hrane u zavisnosti od toga kako se osjećaju. Učesnicima je dato da nasumice pogledaju simbole platonske ljubavi (srce i sliku osobe koju poštuju), kao i simbole seksualne ljubavi ( poljupce i Merlin Monro). Dobijeni su sljedeći rezultati: 70 posto onih koji su gledali u srca i 49 posto onih koji su posmatrali poljupce, izabrali su zdravu užinu. Znači, razmišljanje o osobama koje cijenite i volite (na neseksualni način) bili su bolji stimulans za zdrav odabir hrane, piše Cosmopolitan.

Dobijene rezultate naučnici objašnjavaju činjenicom da platonska ljubav izaziva osjećanja brižnosti i posvećenosti – postojana osjećanja, dok seksualna ljubav provocira strast i seksualno uzbuđenje  –  kratkoročno osjećanje. U svakom slučaju, značajno je da je otkrivena veza između naših misli, osjećanja, raspoloženja i toga kako vršimo izbor hrane.

Ako razmišljate o tome kako šećer ima negativan utjecaj na vaše zdravlje, vjerovatno ćete se prije odlučiti za neku zdravu užinu. Ali, ako ste više tip osobe koja je u trenucima iskušenja popustljiva, onda ćete sigurno smazati omiljenu štanglu čokolade.

Stoga, sljedeći put kada vam se bude jeo čips ili neka druga nezdrava grickalica, pomislite na omiljenu javnu ličnost koja u vama budi osjećaj povjerenja. Možda će vas ovaj jednostavni trik spriječiti u izboru loše hrane.

cure.ba

Komentari

komentara