Žena u kuhinji (Foto: Cure.ba)
1. Sve sastojke koje ćete koristiti za kolač prvo ostavite da odstoje i dođu do sobne temperature. Za to je potrebno sat do sat i pol, piše stranica Sweetpolita.
2. Niste li sigurni jesu li jaja svježa, možete to povjeriti tako da ih stavite u zdjelu s vodom. Jaja koja potonu su svježa.
3. Želite li eksperimentirati i dobiti drugačiju teksturu kolača, mlijeko možete zamijeniti jogurtom.
4. Najbolji način da imate točne mjere svih sastojaka je da koristite digitalnu kuhinjsku vagu.
5. Trebate li vaniliju za kolač, puno je bolje koristiti čisti ekstrakt ili očistiti mahunu. Nemojte se bojati staviti i više nego što piše u receptu jer će slastica biti još ukusnija.
6. Da bi jaja što prije došla do sobne temperature, možete ih staviti u toplu (ne vruću) vodu na pola sata.
7. Trebate li maslac, a zaboravili ste ga izvaditi iz hladnjaka, narežite ga na kocke i ostavite na tanjuru petnaestak minuta.
8. U zdjelu prvo stavite sve suhe sastojke, a nakon što ste ih promiješali, dodajte mokre.
9. Kada dodate brašno u smjesu, nemojte previše miješati jer bi biskvit mogao ispasti tvrd i stisnut.
10. Manji, ručni mikseri obično trebaju raditi na najjačoj brzini da bi se smjesa dobro izmiksala. Kod velikih miksera nije potrebna najveća brzina, a na taj način im produljujete vijek trajanja.
11. Žumanjke istucite vilicom prije nego ih dodate u maslac ili neku smjesu.
12. Mrvica soli može poboljšati okus bilo kojoj slatkoj deliciji.
13. Kod miksanja bjelanjaka obavezno pazite da posuda i mutilica budu čisti i suhi jer u suprotnom snijeg neće uspjeti.
14. Kolač nemojte stavljati u pećnicu prije nego što se zagrije na potrebnu temperaturu.
15. Nakon 20 minuta pečenja pleh s kolačem zarotirajte tako da se ravnomjerno ispeče.
cure.ba