Kuća i hrana

TURSKA – "Kiseli lokumi" za Kineze

Napisao admin

Firma Ganik Sekerleme u Corumu u Turskoj proizvodi lokume u skladu sa zahtjevima tržišta na koja izvoze svoje proizvode.


lokumi (foto:cure.ba)

Tako ova firma, za Kineze, kojima su obični lokumi preslatki, proizvodi kisele lokume. 

Zamjenik generalnog direktora Ganik Sekerlemea Selim Sariaslan, u izjavi za agenciju Anadolija, kazao je da je firma otvorena prije 59 godina i da su tada imali samo 16 kvadratnih metara prostora. Istaknuvši da se firma danas prostire na 11.000 kvadratnih metara, Sariaslan je kazao kako proizvodi lokum i tahan halvu i da ima 70 uposlenika. 

“Svoje proizvode prodajemo svuda u Turskoj, ali izvozimo ih i u Kinu, Japan, Tajland, Nigeriju, Saudijsku Arabiju, Dubai i Njemačku”, rekao je on. 

Marketing menadžer Burak Sariaslan je kazao da firma izvozi oko 20 posto proizvoda i da raznovrsnost proizvoda zavisi od toga u koje se zemlje izvoze. 

“Kada smo prvi put poslali lokume u Kinu, oni su nam tražili da budu malo kiseliji, jer su za Kineze naši lokumi preslatki. Tako da proizvodimo poseban lokum za Kinu. Postoje zemlje koje ne žele pistacije ili lješnjak u lokumu. Japan i Indija ne vole lokum s orasima, recimo. Tako da radimo za svaku zemlju posebno. Naš cilj je da nam klijenti budu zadovoljni i mislim da smo uspješni u svom poslu i u našoj zemlji i u inostranstvu”, poručio je on.

cure.ba

Komentari

komentara