Kuća i hrana

ČITAV ŽIVOT GA JEDETE DA BISTE SAČUVALI ZDRAVLJE, A U STVARI SVE RADITE POGREŠNO

Napisao H. H.

Bijeli luk je iznimno zdrav. Kako biste maksimalno iskoristili njegov ljekoviti potencijal, slijedite savjete koje vam donosimo i prestanite činiti greške koje ste činili do sada.

Termički ga obrađujete

Kuhanje ili pečenje česnjaka je prihvatljivo želite li poboljšati okus jelima. Međutim, termičkom obradom se gubi vrijedan sastojak odnosno alicin. On se aktivira tijekom žvakanja ili sjeckanja bijelog luka. No, toplina smanjuje koncentraciju alicina čime se automatski smanjuje i ljekoviti učinak. Stoga česnjak zgnjecite 10 minuta prije kuhanja te ga pripremite na umjerenoj temperaturi ne dulje od 15 minuta.

Koristite suplemente

Kako bi izbjegli neugodan zadah, mnogi se odlučuju na korištenje česnjaka u granulama. Niti jedna zamjena ili prerađevina nema jednako ljekovita svojstva kao svježa namirnica.

Upotrebljavate bijeli luk koji nije svjež

Kada ga koristite ili kupujete, svakako izaberite najsvježiju moguću varijantu. Idealno bi bilo kada biste nabavili onaj iz organskog uzgoja.

Štedite

Ukoliko se pomoću česnjaka želite riješiti infekcije, jedan mali česanj vam neće biti dovoljan. Dnevno konzumirajte dva do tri česnja srednje velicine.

Zanemarujete probiotike

S obzirom da je bijeli luk antibiotik, u velikim količinama moze utjecati na crijevnu floru. Ne zaboravite u organizam unijeti i probiotike ukoliko se liječite bijelim lukom.

Ne hranite se zdravo

Sam česnjak ne moze riješiti sve vaše zdravstvene probleme, stoga se morate odreći loših navika. Izbjegavajte bijeli sećer, prerađenu hranu. Prehranu obogatite voćem, povrćem, i zdravim uljima te pijte dosta vode, piše Net.hr.

Komentari

komentara