Slavnim, ukusnim pistacijama. I da ćete ih malo češće i malo više zastupiti u svojoj nutritivno bogatoj prehrani, ne samo kao grickalicu
Pistacije su jedan od najzdravijih orašastih plodova na raspolaganju, zbog visokog udjela proteina, kalcijuma, željeza, bakra, oleinske kiseline i antioksidansa kao što su vitamini A i E.
Pistacije sadrže manje masti od većine drugih orašastih plodova, a manje je poznata i činjenica da će vam upravo pistacije pomoći da vratite alkalnost svom organizmu što je od velike važnost ako je vaš organizam pH kiseo, a što mnogi stručnjaci smatraju velikim rizikom za razvoj raznih bolesti.
A nisu tako hvaljene samo zbog toga jer:
1. Pistacije su nevjerovatno hranjive za našu krv, kao i imuni sistem, kardiovaskularni sistem, mišićni sistem i živčani sistem. One su također izvrsne i kao pomoć kod mršavljenja pa ćete tako samo jednom šakom doslovno nahraniti krv, organizam, obuzdat ćete svoj apetiti i napuniti se energijom. Pistacije su poznate i pod svojoj funkciji smanjenja lipida i lipoproteina u krvi što na kraju pomaže sniziti LDL (loš) holesterol i povećati nivo HDL (dobrog) holesterola, piše “Index“…
2. Sirove pistacije vrlo su korisne i ako patite od nadutosti i zatvora, ako imate suhu kožu, ili želite samo malo pročistiti svoju jetru i bubrege. One su zapravo poznati “čistači” organizma pa je tako poznato i da upravo pistacije mogu pomoći u spriječavanju bolesti koronarnih arterija, infarkta, infekcija, dijabetesa tipa 2, ali i druge smetnje kao što je nesanica, neurološki poremećaji, rak kože, a koliko su pritom dobre za naš mozak dokazuje i tvrdnja da bi se uslijed gubitka pamćenja trebale jesti upravo veće količine – pistacija.
Ali naravno – sirove i bez dodatka soli.
3. Od njih se dobiva i ulje koje je savršeno za revitalizaciju i hranjenje kože zbog čega je vrlo cijenjeno u kozmetičkoj industriji ili obično – za masaže.
Dakle, pistacije nisu samo ukusna grickalica jer savršeno liječe sve što je spomenuto, a pritom su tako ukusne da ih doslovno možete dodati svakom svom obroku – uz salate, uz namaze, ma čak i uz fine i zdrave umake.