krompir (foto:cure.ba)
Portal “T” navodi da krompir takođe sadrži oko 2,5 puta manje škroba nego hljeb pa je odličan za prehranu dijabetičara. Krompir je dosta zasitan, pa ga je, suprotno mnogim vjerovanjima, dobro jesti i kad ste na redukcijskoj dijeti, jer poslije malog obroka sa krompirom nećete brzo ogladniti.
Ako se računa da prosječnoj odrasloj osobi, zavisno od tjelesne aktivnosti i tjelesne građe, dnevno treba od 1.800 do 2.300 kalorija, kad bismo jeli samo krompir, ispada da bismo smjeli da pojedemo od 2,1 do 2,7 kg krompira dnevno a da se ne udebljamo. Primjer Iraca pokazuje da se na krompiru, u slučaju nužde, može preživjeti – u prošlosti su se siromašni Irci hranili uglavnom njime, a ostale namirnice su jeli rijetko i u malim količinama.
Kada je polovinom 19. vijeka krompir postao nejestiv zbog zarazne bolesti, procjenjuje se da se skoro dva miliona ljudi iselilo iz Irske.
cure.ba