Celulit (foto: cure.ba)
Izbjegavajte mesne prerađevine i namirnice koje sadrže visok procenat masti i soli. Ako ne možete bez crvenog mesa, izbjegavajte da ga pržite, već ga kuvajte ili grilujte na roštilju.
Svakodnevno jedite ribu i morske plodove.
Jaja jedite tvrdo kuvana, nikako kao kajganu ili “na oko”, koja se pripremaju na ulju.
Izbjegavajte slane i kalorične sireve kao što je feta, umjesto nje i kačkavalja jedite mladi sir od kozjeg i kravljeg mlijeka.
Povrće konzumirajte u svježem stanju ili ga kratko pripremite na pari, jer dugim kuvanjem gubi dragocjene sastojke.
Salate začinjavajte svježim začinskim biljkama (bosiljkom, peršunom, nanom, mirođijom, ruzmarinom…), maslinovim uljem i limunovim sokom umjesto sirćeta.
Zaboravite na šlag, slatku pavlaku i poslastice koje su bazirane na njima, jedite voćne salate za desert, poslastice sa medom, sutlijaš, griz…
Potpuno izbacite kupovne sokove iz upotrebe, gazirane i negazirane. Što češće pijte napitke od svježe cijeđenog voća i povrća koji su zdravi i bogati voćnim šećerima, mineralima i vitaminima.
Protiv celulita se naročito preporučuje celer, šargarepa i paradajz.
Jedite svaki dan u približno isto vrijeme, objedujte sporije i dobro sažvaćite svaki zalogaj.
B92