Oko jednog sastojka se svi slažu da je “kriv” za sve bolesti od gojaznosti, preko srčanih oboljenja do dijabetesa. Riječ je o šećeru. Rafinisani šećer, ne fruktoza iz voća. Sinonimi za njega su razni od otrova do droge i nećete pogriješiti ni sa jednim nazivom jer šećer je sve to.
Iako postoji mnogo načina da se izgubi težina i redukuje ishrana, u svakom od tih načina šećer je prvi na listi sastojaka koje se moraju izbaciti, a naročito se mora obratiti pažnja na “dodati šećer” u namirnicama. Zato vam preporučujem da pogledate klip Istoka Pavlovića – Istina o šećeru, gdje pokazuje u kojim namirnicama je sakriven i to u tolikoj količini, nakon čega ćete potpuno promijeniti pogled na neke proizvode.
Šećer nam je potreban da bismo funkcionisali ali lako postajemo zavisni od njega. On je, čak toliko važan da organizam može da ga “izvuče” procesuiranjem masnoća, složenih ugljenih hidrata i proteina. Međutim, u mnogim eksperimentima se pokazalo da će organizam i naš mozak reagovati snažnije na šećer ponuđen u čistom obliku “na tacni” nego na druge vrste hrane.
Takođe, istraživanja koja su izvedena na ljudima ali i životinjama pokazala su da šećer utiče na mozak isto kao opijati, tako da zavisnici od njega bukvalno prolaze proz krizu kad im je šećer uskraćen. Šećer je jedna od važnijih opasnosti koje uništavaju ljude danas. On aktivira iste centre u mozgu kao i kokain ili seks. Zato ljudi postaju zavisni od određenog načina ishrane.
Što ga više jedemo, više nam treba, pa moramo unositi sve veće količine, kako bismo postigli nivo euforije koji nam je potreban i na koji smo navikli.
Potreba za slatkim je i stvar navike. Ono što jedete, to tijelo i želi, i ako se odviknete od slatkog ukusa, tijelo ga više neće ni trebati. Potrebno je osam nedjelja da se oslobodimo biohemijske neravnoteže.
Njemu je teže odoljeti nego mastima – dokazala je studija nedavno. Ako hoćete da testirate snagu volje, samo izbacite šećer i vidjećete koliko će vam volje i uzdržavanja trebati da to uradite.
Ako konzumiramo veće količine rafinisanog šećera ne samo što dobijamo višak kilograma, već se on gomila i kao masnoća u jetri. Naime, višak šećera koji organizam ne potroši jetra pretvara u masnoću (masna jetra). Dio toga se taloži na zidovima arterija, što povećava rizik od srčanih oboljenja. Ostatak šećera ostaje u ćelijama jetre, što zatim vodi do povećanja nivoa insulina, rasta krvnog pritiska i rizika od oboljenja pankreasa.
Prvo pomislite na zdravstvene aspekte kada budete imali želju za šećerom pa procijenite da li vam je bitnije trenutno zadovoljstvo od dugoročno zdravog organizma!
I drage moje dame- od šećera se ubrzano stari, a to nije nešto što želimo, zar ne?! Ako jedemo velike količine šećera, ubrzavamo oštećenja ćelija, pa samim tim i starenje. Tada ćelije cijelog tijela umiru mnogo brže nego kod ljudi koji ne konzumiraju šećer. Ako vam zdravlje nije dovoljna motivacija, mislite na ljepotu.