Ljepota

Istraživanje – Šećer i akne

Napisao admin

Već dugo se vode rasprave o tome da li su neke namirnice, kao npr. čokolada 'krivci' za nastanak akni na koži. Neki drže da su to besmislica i da hrana ne utiče na izgled kože, no, ipak, novije studije govore drugačije.


Žena jede kolač (Foto: Cure.ba)

Čini se da ipak nije toliko važan šećer, sam po sebi, već glikemijski indeks tj. brzina kojom neka hrana povisuje nivo glukoze u krvi. Visok glikemijski indeks rezultira navalom inzulina, a posljedica su masnija koža i upala. Hrana s visokim glikemijskim indeksom je npr. bijeli hljeb, zašećerene žitarice i tjestenina.

Glikemijski indeks hrane nije uvijek jednostavno pretpostaviti jer u tome važnu ulogu igra i količina masti i proteina, npr. glikemijski indeks kriške bijelog hljeba može smanjiti tako da je namažete maslacem, tvrde stručnjaci.

cure.ba

Komentari

komentara