Može se vidjeti niz informacija i raznih savjeta na internetu, pročitati tekstove u kojima se poručuje da se sodom rješava zadah iz usta, eliminiraju akne s lica, izbjeljuju zubi, a posebno se naglašava vraćanje kiselosti organizma u ravnotežu.
Sadrži velike količine natrija
O učincima, ali i mitovima napisan je niz članaka te valja istaknuti kako samoliječenju sodom bikarbonom treba svakako prethoditi savjetovanje s liječnikom. Koliko, kada, na koji način te dokad se smije koristiti sodom, pitanja su za koje odgovore treba potražiti od liječnika.
– Zbog svoje blage lužnatosti, može se koristiti kao neutralizator klorovodične kiseline kod gastritisa, peptičkog čira, dispepsije i GERB-a. Kada se koristi u medicinske svrhe, tada se kaže da pripada grupi lijekova pod nazivom antacidi. Svi antacidi, kao skupina lijekova, mogu interferirati s velikim brojem drugih lijekova pa se prije početka konzumacije sode bikarbone treba posavjetovati s liječnikom – objašnjava Petra Pažin, magistra nutricionizma iz Poliklinike Bagatin.
Nadalje, soda bikarbona pomaže kod sunčevih opeklina te se svrbež i zatezanje kože može ublažiti za 10-15 minuta u kupki hladne vode s pola šalice sode bikarbone. Ipak samoliječenja uz pomoć ovog sastojka trebaju se suzdržati trudnice, dojilje i djece te pojedini kronični bolesnici.
U prašku i mineralnoj
– Na oprezu trebaju biti i osobe na prehrani bez soli, odnosno natrija. Naime, soda bikarbona sadržava velike količine natrija koji predstavlja problem bubrežnim bolesnicima i ljudima koji imaju hipertenziju.
Također, sodu bikarbonu ne bi trebale konzumirati osobe koje imaju intestinalno krvarenje, edeme, probleme s mokrenjem, bolesti srca i jetre. Obvezno izbjegavajte konzumaciju mlijeka uz sodu bikarbonu jer može dovesti do nuspojava. Naime, visoki sadržaj kalcija u mlijeku dovodi do pojačanog lučenja kiseline u želucu – objašnjava magistra Pažin.
Inače, znanost sodu bikarbonu definira kao neorgansku tvar, a primarna joj je upotreba, kaže ova nutricionista, u prehrambenoj industriji. Stoga nabraja da se soda koristi u proizvodnji dodataka za dizanje tijesta kao što je prašak za pecivo i pečenje, u proizvodnji pjenušavih pića i mineralnih voda.