Kukuruz (Foto: Cure.ba)
Činjenica da sadrži veliku količinu skroba (73%) čini kukuruz odličnim izvorom energije, pa je neizostavan dio ishrane vegetarijanaca.
Bogat je proteinima, vitaminima E i B, vlaknima, mineralima fosfora, kalijumom i magnezijumom, kao i šećerima (glukoza, saharoza i fruktoza), zbog čega dijabetičari treba da ga konzumiraju umjereno.
Interesantno kod kukuruza je to što se dio njegovih nutritivnih kvaliteta povećava termičkom obradom, kao na primjer antioksidanska moć i bjelančevine.
Kukuruz je ljekovit – pomaže u detoksikaciji i izlučivanju tečnosti, pa se preporučuje za liječenje bolesti urinarnog trakta, edema, reume, srčanih oboljenja i visokog krvnog pritiska.
Eksperti savjetuju da se konzumira i za prevenciju nekih vidova karcinoma, zbog visokog sadržaja vlakana i antioksidantnih svojstava (ovo posebno važi za kuhani kukuruz). U ljekovite svrhe, osim zrna, koristi se i kukuruzna svila.
Ukoliko želite da pripremite kukuruz na interesantan način, potražite recepte meksičke, španske i američke kuhinje, gdje je on neizostavan sastojak ili jednostavno napravite domaće jelo od kukuruznog brašna, poznato kao palenta ili kačamak.
cure.ba