Zdravlje

Nema dileme – Sve pozitivne strane kafe

Napisao admin

Nema dileme – kafa je sigurno jedan od najpopularnijih napitaka, a potvrđuje to i podatak da se proizvodnja tog crnog zrna u četrdesetak godina udvostručila.


kafa (foto:cure.ba)

No, kad se govori o kafi i zdravlju, obično se ističu negativne strane ovog popularnog napitka. Ipak, u posljednjih nekoliko godina pojavile su se i ozbiljne studije koje sve češće pozitivno govore o kafi.

Nema veće smrtnosti

Prije četiri godine bilježi se prva studija koja je skinula krimen s kafe. Naučnici s Harvarda na čak 130.000 ljubitelja crnog napitka dokazali su da nema povezanosti redovnog konzumiranja šest šoljica kafe s povećanjem smrtnosti kod muškaraca i žena pa čak niti za rizik od kardiovaskularnih bolesti i raka kako se dugo vjerovalo.

Nemojte pušiti

Neke kasnije studije i u Evropi i SAD-u potvrdile su ovo otkriće koje je napokon umirilo kavopije. Naime, stručnjaci s Mayo klinike tvrde da prijašnja istraživanja po kojima je kafa opasnost za zdravlje nisu uzela u obzir da oni koji ne mogu bez kafe nerijetko pretjerano puše i nisu ljubitelji tjelesnih aktivnosti, a sve su to rizici za zdravlje očito veći od onih koji bi mogla izazvati kafa. Dapače, veći dio studija posljednjih nekoliko godina dokazao je da kafa može imati vrlo povoljan učinak na zdravlje.

Kako kafa utiče na bolesti poput raka, dijabetesa, Alzheimerove ili Parkinsonove bolesti, pokazale su novije studije.

Bolesti srca i moždani udar

Studija Američkog kardiološkog društva, objavljena prije dvije godine, pokazala je da su oni koji su pili jednu do tri šoljice kafe dnevno rjeđe hospitalizovani zbog poremećaja srčanog ritma negoli oni kojima kafa nije previše dragi napitak, piše Jutarnji. I jedna ovogodišnja studija pokazala je da umjerene količine kafe mogu štititi srce. Desetogodišnje istraživanje pokazalo je da su žene koje su pile više od jedne šoljice kafe na dan imale manji rizik za moždani udar i to za 22 do 24 posto, a rezultati su bili isti čak i ako su ispitanice bile pušačice, ili pile alkohol, imale visoki pritisak ili dijabetes.

Rak

Agresivni rak prostate, endometrija, estrogenski nezavisan rak dojke, rak jetre … samo su neke od zloćudnih bolesti za koje bi kafa mogla smanjiti rizik. Naučnici s Harvarda smatraju da su razlog antioksidativne i protuupalne materijom kojih u kafi ima više nego u većini voća i povrća. Boljitak od kafe je jednak bez obzira na to sadrži ili kofein ili ne. U toku su ispitivanja koja bi pokazala ima li kafa uticaja na smanjenje rizika od raka jetre jer su dva istraživanja u Finskoj i Italiji pokazala da povezanost postoji.

Dijabetes tipa 2

Što se pak tiče uticaja kafe na pojavnost dijabetesa tipa 2, još prije desetak godina neka su istraživanja govorila o više koristi negoli štete. Hardvardska studija u koju je ukupno bilo uključeno gotovo 200.000 osoba pokazala je da oni koji dnevno popiju od 6 do 7 šoljica kafe imaju 35 posto manju vjerovatnost da će oboliti od dijabetesa tipa 2 u odnosu na one koji popiju jednu ili dvije šoljice dnevno. Zanimljivo je da isti učinak ima i kafa bez kofeina.

Alzheimerova bolest

Naučnici iz Finske i Švedske u studiji od prije tri godine izvjiestili su da oni koji su pili od tri do pet šoljica kafe dnevno u svojim srednjim godinama imali 65 posto manji rizik od demencije pa tako i Alzheimerove bolesti u usporedbi s onima koji nisu uopšte pili kafu ili su to činili povremeno. Naučnici kažu da se umjerenim ispijanjem kafe može smanjti rizik od demencije. Ključ je u kofeinu, ali i nekom drugom sastojku kafe.

Parkinsonova bolest

Čini se da postoji veza između veće konzumacije kafe i smanjenja rizika za neurovegetativne poremećaje, uključujući i Parkinsonovu bolest. Naučnici sa univerziteta u Lisabonu utvrdili su da sa svakih 300 miligrama kofeina dnevno za 24 posto smanjuje rizik od ove teške bolesti. No, to se odnosi samo na muškarce jer kod žena rizik pada za samo 14 posto. Znanstvenci za sada ne mogu za sad objasniti ovu povezanost kafe i manjeg rizika.

cure.ba

Komentari

komentara