Lubenica (Foto: Cure.ba)
Sezona dinja i lubenica uveliko traje, pa je pravo vrijeme da isprobate dijetu koja se zasniva na povećanom unosu bostana i riješite se suvišnih kilograma. Takav režim ishrane osmislila je Kejti Smit, poznata američka nutricionistkinja, i tako pomogla hiljadama ljudi da dovedu liniju do savršenstva.
KAKO FUNKCIONIŠE
– Dijeta traje dve nedjelje. Ako želite, možete da je ponovite nakon desetodnevne pauze.
– Zaboravite na slatkiše, bijeli hleb, masne sireve i dajte prednost piletini, ribi, voću, povrću i integralnim žitaricama.
– Od masnoća dozvoljeno je maslinovo ulje, a od začina so, biber i razno aromatično bilje.
– Svako jutro, odmah poslije buđenja, popijte čašu vode sa sokom od pola limuna.
JELOVNIK
1. dan
Doručak: šolja bijele kafe, kriška crnog hljeba, pola viršle
Užina: 100 g hladne dinje ili lubenice
Ručak: supa od povrća, 150 g grilovane piletine, zelena salata sa kašičicom maslinovog ulja
Užina: 100 g hladne dinje ili lubenice
Večera: 80 g tunjevine, kriška crnog hljeba, svježa paprika
2. dan
Doručak: šolja kafe, kriška crnog hljeba, 30 g pilećeg parizera
Užina: 100 g hladne dinje ili lubenice
Ručak: tanjir bistre pileće supe, 150 g oslića, 100 g krompir-salate, salata od paradajza začinjena kašičicom maslinovog ulja
Užina: 100 g hladne dinje ili lubenice
Večera: čorba od povrća, kriška crnog hljeba
3. dan
Doručak: šolja bijele kafe, kriška crnog hljeba premazana pilećom paštetom
Užina: 100 g hladne dinje ili lubenice
Ručak: tanjir goveđa supa, 200 g špageta bolonjeze, zelena salata
Užina: 100 g hladne dinje ili lubenice
Večera: 150 g rižota s povrćem
4. dan
Doručak: šolja čaja, kriška crnog hljeba, kašičica maslaca, kašičica meda
Užina: 100 g hladne dinje ili lubenice
Ručak: tanjir čorbe od spanaća, 200 g junetine prodinstane s povrćem, salata po izboru
Užina: 100 g hladne dinje ili lubenice
Večera: salata od 100 g piletine, 50 g kuhanog krompira i 50 g karfiola začinjena kašičicom maslinovog ulja
5. dan
Doručak: čaša nezaslađene limunade, kriška crnog hljeba, viršla, malo senfa
Užina: 100 g hladne dinje ili lubenice
Ručak: 150 g pečene piletine, 100 g barene boranije, kriška crnog hljeba
Užina: 100 g hladne dinje ili lubenice
Večera: grčka salata
6. dan
Doručak: šolja bijele kafa, kriška crnog hljeba, 50 g šunke
Užina: 100 g hladne dinje ili lubenice
Ručak: tanjir goveđe supe, 200 g junetine dinstane s povrćem, salata po izboru
Užina: 100 g hladne dinje ili lubenice
Večera: 100 g proje i jogurt
7. dan
Doručak: šolja jogurta s manjim sadržajem masnoće, kriška crnog hljeba, 50 g mladog sira, kriška dinje ili lubenice
Užina: 100 g hladne dinje ili lubenice
Ručak: 200 g slatkog kupusa s junetinom, kriška crnog hljeba
Užina: 100 g hladne dinje ili lubenice
Večera: par viršli, senf, zelena salata
cure.ba