poslastice s bademima
Rafioli su mali ukusni polumjeseci. To je tradicionalan dalmatinski kolač koji se priprema po recepturi staroj i više desetaka godina. Prave se od tankog, fino izrađenog tijesta u koji se stavljaju mljeveni bademi. Odlikuje ih poseban okus, ali i trajnost, jer se rafioli mogu jesti i nekoliko dana kasnije. Jednostavno se pripremaju, a zbog svojeg neobičnog oblika polumjeseca atraktivna su slastica koja se u Dalmaciji zna naći na stolu prilikom raznih fešti.
Tradicionalna je dalmatinska slastica i mandulat ili bademovac, koji se pravi od badema, šećera, meda i bjelanjaka. Smjesa svih tih sastojaka umotana je u oblatnu, i može osim kao desert poslužiti i kao hranjiv i zdrav međuobrok koji vraća izgubljenu energiju.
Rafioli
Sastojci za tijesto:
6 jaja
75 dkg brašna
15 dkg šećera
20 dkg masti ili maslaca
po potrebi toplog mlijeka
Sastojci za nadjev:
5 jaja
50 dkg šećera
50 dkg prženih i samljevenih badema
2 kašike maslaca
2 kašike ruma
maraskino
prošek
po potrebi naribane korice limuna,
cimet
5 dkg čokolade
Priprema:
Zamijesiti brašno, jaja, šećer, sol, maslac, mlijeko po potrebi. Mlijeka dodajte toliko da tijesto ne bude pretvrdo. Ostavite stajati oko sat vrmena. Tijesto premijesiti i tanko razvaljati.Oblikovati rafiole te ih napuniti s nadjevom. Nadjev se priprema tako da jaja izmiješate pjenasto sa šećerom, dodajte mljevene bademe, limunovu koricu, maraskino, rakiju ili prošek, malo muškatnog oraščića i cimet. Tijesto razvaljajte kao za savijaču i izrežite ga čašom u krugove. U sredinu svakog kruga žličicom stavite nadjev. Preklopite i krajeve stisnite prstima. Rafiole slažite na namazani pleh i pecite na temperaturi od 180°C oko 20 minuta dok ne porumene. Kad su pečeni, gornja ploha kolačića se namaže mješavinom ruma, maraskina i prošeka te uvalja u kristalni šećer.
Mandulat
Sastojci:
2 lista oblatni
Za nadjev:
4 bjelanjka
30 dag šećera u prahu
2 vanilin šećera
30 dag meda
30 dag poprženih badema
Priprema:
Od bjelanjaka izraditi čvrsti snijeg. Stalno miješajući dodavati u snijeg šećer i vanilin šećer. Na pari otopiti med kojemu stalno miješajući dodajemo snijeg od bjelanjaka. Kad se smjesa spoji kuhati na pari 45 minuta, uz povremeno miješanje. Nakraju dodati i popržene bademe, te kuhati još 20 minuta, dok se smjesa ne počne odvajati od posude.Još toplo izliti na list oblatne i poravnati. Pokriti drugom oblatnom, te pritisnuti rukama dok se oblatne potpuno ne priljube uz nadjev. Dobro pritisnuti da se čvrsto poveže. Ostaviti stajati preko noći, dodatno opteretiti. Sutradan pokriven folijom i poklopljen težinom, mandulat ugrijanim nožem narežite na prutiće.
cure.ba