Paradajz (Foto: Cure.ba )
Naime, odgovor leži u mutaciji gena zbog koje paradajz dozrijeva ravnomjerno. Problem je što je paradjz s mutacijom manje učinkovite u fotosintezi, zbog čega proizvode manje šećera i drugih spojeva pa nisu tako slatke, otkriva novo istraživanje koje je objavljeno u znanstvenom časopisu Science.
Mutirani gen išao je zadnjih sedamdeset godina na ruku proizvođača koji su zbog njega dobivali paradajz savršenog oblika i boje, te lakšu berbu – sve su dozrijevale u isto vrijeme, što je omogućavalo masovnu berbu koja je jeftinija.
No, ta prednost kako naglašavaju stručnjaci sada bi im mogla biti mana. Naime, kako ističe Harry Klee, molekularni genetičar sa Sveučilišta u Floridi savršen izgled rajčica mogao bi postati problem za uzgajivače i prodavače.
‘Za voće koje nije savršene boje i oblika pomislit ću kako je ukusnije’, objasnio je svoje rezoniranje Klee.
cure.ba