Krastavac (Foto: cure.ba)
Ovo povrće pomaže u borbi protiv celulita, jer pojačava izlučivanje tečnosti iz organizma, a time i izbacivanje otrovnih sastojaka. Sirovi krastavac reguliše rad creva, a stolicu čini mekšom. Snižava šećer u krvi, pa se preporučuje i dijabetičarima, a posebno kao dijetalna hrana osobama sklonim gojenju. Od vitamina, krastavac je najbogatiji vitaminom C, a sadrži i gotovo sve vitamine grupe B, kao i karotin u tragovima.
Salata
Najbolji način spremanja salate od krastavca je slijedeći: svježe zelene krastavce nasjeći, preliti s malo limunovog soka i izmiješati s dosta kiselog mleka (ili jogurta, kisele pavlake, ovčijeg kiselog mlijeka), sjeckanim bijelim lukom i peršunom. Za bolji metabolizam treba ga jesti u ljetnje vrijeme uz doručak, ručak i večeru.
Za jačanje očiju
Iscijediti sok od svježih krastavaca, potopiti u njega gazu koja se stavi na oči i prekrije suhom gazom. Nakon 20 minuta skinuti obloge sa očiju i umiti se blagom, mlakom kamilicom.
Protiv promrzlina
Preseći krastavce po dužini i osušiti ih na čistom, sunčanom mjestu. Ako zimi zatrebaju kao lijek protiv promrzlina, staviti ih u mlaku vodu da omekšaju, a onda u vidu obloga priviti na promrzle dijelove tijela.
Čaj za bubrege
Iz zrelih (žutih) krastavaca izvaditi sjemenke, oprati ih i dobro osušiti. Čaj se priprema tako što se u 2 decilitra vode kuha kafena kašika sjemenki oko 10 minuta. Pije se na prazan stomak.
cure.ba