Kuća i hrana

Morate probati! – BANANA SPLIT TORTA

Napisao admin

Lagano, kremasto i jednostavno!


Sastojci

Biskvit

 

7 bjelanaca

7 kašika šećera

2 kašike kakaoa

10 kašika oraha

3 kašike brašna

1 prašak za pecivo

Fil

 

7 žumanaca

700 ml mlijeka

2 pudinga od banane

4 banane

30g čokoladnih mrvica

250g margarina

8 kašika šećera

Dekoracija

 

3 krem šlaga

250 ml mlijeka

100g čokolade

1 kašika ulja

Priprema

 

Za biskvit: Dobro umutiti bjelanca, dodati šećer i jos malo umutiti. Brašno pomiješati sa kakaom, orasima, praškom za pecivo pa dodati polako u umućena bjelanca.

Rernu zagrijati na 200 stepeni.

Veliki pleh obložiti pek papirom pa sipati umućenu masu i ispeći biskvit.

Kada se ohladi presjeći na pola po dužini.

 

Za fil: Staviti 600ml mlijeka na šporet sa šećerom da prokuha.

Žumanca umutiti pa dodati ostatak mlijeka, mutiti i dodati puding od banane.

Kada mlijeko prokuha,skloniti sa vatre i polako dodati žumanca sa pudingom svo vrijeme miješajući.

Vratiti na laganu vatru i kuhati dok se ne zgusne svo vrijeme mešajući.

U ohlađen fil dodati umućen margarin i čokoladne mrvice.

Na koru namazati polovinu fila, poredati banane, pa opet premazati filom, odgore položiti koru.

Umutiti šlag sa mlijekom i dekorisati tortu, a odgore preliti sa otopljenom čokoladom.

haber.ba

Komentari

komentara