- 9 kg povrća: kupus, paprika, zeleni paradajz, mrkva, luk…
- 1 l octa
- 3 l vode
- 1 vinobran (mislim da je to 10 g)
- 150 g soli
- 200 g šećera
Priprema:
1. Recept je za količinu od 9 kilograma povrća, ali tekućina koju napravite sasvim je dovoljna za više od 10 kg. Odberite 5 kg kupusa, 4 kg paprike i 1,5 kg zelenog paradajza, piše “Colinarika“.
2. Povrće dobro oprati. Kupus naribati, a papriku i zeleni paradajz narezati na tanke rezance, odnosno listiće. Sve staviti u jednu veću posudu i dobro izmiješati.
3. Ocat, vodu, šećer, sol i vinobran izmiješati i odmah, na hladno, zaliti povrće. Malo promiješati. Čini se da je malo tekućine, ali već za 10-ak minuta povrće “padne”. U toj otopini neka stoji 24 sata. Vidjet ćete, kasnije sve bude natopljeno u otopini.
4. Nakon 24 sata salatu stavljati u dobro oprane boce, (tegle, dunstflaše…). Bitno je dobro stisnuti, da u bocma NE OSTANE tekućine. Bočice možete naslanjati na trbuh, naopačke i “gurati” u salatu, da se što više nabije. Teglice zatvoriti.
5. Prije posluživanja salatu maaaalo pouljiti. Izvrsna je!
Salata se može i zaliti ovom tekućinom, ali nije potrebno. Ovako ostane lijepa, svijetla i lagano hrskava.
cure.ba