Foto:arhiva
Takav hljeb bi se trebao proizvoditi od velikog udjela cijelog pšeničnog ili raženog zrna, tako da zadržava sve važne nutritivne sastojke. Tajna crnog hljeba je njegovo bogatstvo vlaknima, vitaminima B i E, selenom, željezom, magnezijem, cinkom i ostalim visokovrijednim kemijskim spojevima. Već u malim količinama daje izrazit osjećaj sitosti te ga zato stručnjaci preporučaju kao predjelo za otklanjanje nervoze zbog gladi.Također, crni hljeb mnogo bolje zadržava okus, miris i može više stajati bez da ”otvrdne”. Korisno je znati da i crni hljeb ima puno manje ”lošeg” kolesterola nego bijeli pa se izrazito preporučuje srčanim bolesnicima te da vlakna doprinose niskoj razini šećera u krvi tako da dijabetičari isto tako cijene ovaj proizvod.Bitno je pri kupnji provjeriti je li crni ili integralni hljeb zaista ”crni”, tj. da je proizveden od cijelog zrna ili je samo dodana karamela za boju, ili nešto podmuklije, što se uopće ne bi trebalo nalaziti u kruhu.
Anonimni pekar koji je dobro upoznat s metodama bojenja hljeba opisao je za list Kurir da se u takozvani crni hljeb za boju dodaje – baš svašta. Od kave, kakaa, umjetnih bojila, do crvenog vina… Metode kojima se služe proizvođači su različite, sve samo da bi uštedjeli i na vama zaradili.
gracija.ba