Ilustracija (Foto: arhiva)
Potrebno je:
– 300 g lomljenog keksa,
– 150-200 g drobljenih oraha,
– 150 seckanih žele-bombona u boji,
– 150 g suvog grožđa (iz ruma),
– kesica vanilin-šećera,
– 50-100 g seckanih suvih smokvi,
– 50-100 g seckanih suvih urmi,
– 200 g crne čokolade,
– 250 g maslaca,
– 250 g šećera u prahu,
– oko 1 dl mleka,
– 1-2 kašike ruma.
Fil:
– 150 g maslaca,
– 50 g šećera,
– 50 g otopljene čokolade.
Posipanje:
– malo kakaa.
Način pripreme:
1. Suvo grože očistite i potopite u rum da odstoji nekoliko sati. Očišćene smokve, urme i orahe naseckajte i stavite u jednu dublju posudu (možete jedan deo oraha i da sameljete). Sve pomešajte s oceđenim suvim grožđem i naseckanim žele-bombonama.
2. Keks izlomite i stavite u drugi duboki sud. Prelijte ga s ono malo toplog mleka i rumom pa pomešajte.
3. U duboku posudu stavite maslac, dodajte šećer i vanilin-šećer i mutite mikserom dok ne dobijete finu penastu masu.
4. Čokoladu rastopite i dodajte u maslac, mutite dok se ne sjedini. Suvo voće i keks spojte zajedno, promešajte, dodajte maslac s čokoladom i sve lepo sjedinite varjačom.
5. Kalup za tortu (može i duguljasti) nakvasite i prekrijte najlon folijom. Smesu za kasato tortu rasporedite u kalup, pritisnite dobro kako ne bi ostale šupljine. Prekrijte najlon folijom i stavite u frižider preko noći. Kad se ohladi i stegne, sklonite foliju i prevrnite je na tanjir za tortu.
6. Premažite celu toru kremom koji ste umutili od maslaca, šećera i otopljene čokolade. Pospite kakaom samo gornju stranu torte.
Napomena: Umesto krema, možete da umutite i šlag.
dnevno.rs