Kuća i hrana

Porodica ruža – Ovih 12 zanimljivosti o jagodama sigurno niste znali!

Napisao admin

U Francuskoj se smatraju afrodizijakom, spadaju u porodicu ruža, a u Belgiji postoji i muzej posvećen baš jagodama.


Jagode (Foto: arhiva)

Ako često uživate u svježim jagodama ili poslasticama s njima, obogatite svoje znanje o ovom sočnom voću 

 

1. Jagode su jedino voće koje sjeme ima sa spoljašnje strane. U prosjeku, svaka jagoda na sebi ima oko 200 sjemenki. 

 

2. Jagode nisu bobičasto voće, poput borovnice ili grožđa. Sjeme bobičastog voća se nalazi u unutrašnjosti ploda. Inače, botaničari smatraju da je svako sjeme na jagodi posebna voćka. 

 

3. Jagode pripadaju porodici ruža. Slobodno pomirišite žbun jagoda, miriše jednako lijepo kao i sam plod. 

 

4. Jagoda je višegodišnja biljka. Možda neće roditi prve godine, ali će biljka davati plod pet godina. 

 

5. U Belgiji se nalazi muzej posvećen jagodama. U prodavnici koja se nalazi u sklopu Le Musée de la Fraise (Muzej jagoda) možete kupiti sve posvećeno ovom voću, od džema od jagoda do piva sa ukusom ovog voća. 

 

6. U antičkom Rimu su smatrali da jagoda ima ljekovita dejstva. Koristili su jagode da liječe brojna oboljenja, od depresije preko nesvjestice, kamena u bubregu, lošeg zadaha i upale grla. 

 

7. Seks i jagode? U Francuskoj, gdje se jagode smatraju afrodizijakom, ovo voće se u obliku supe služi kao tradicionalni doručak mladencima. 

 

8. Jagode smanjuju rizik od srčanih oboljenja i određenih kancera. Ovo sočno voće sadrži malo kalorija, ali i dosta vitamina C, B6, K, vlakana, folne kiseline, kalijuma i amino kiselina. 

 

9. Jagode sadrže dosta nitrata koji poboljšavaju protok krvi i kiseonika do mišića. Osobe koje prije fizičke aktivnosti jedu jagode imaju veću izdržljivost i sagore više kalorija, pokazuju istraživanja. 

 

10. Kalifornija proizvede 80 procenata jagoda u čitavoj Americi. To na godišnjem nivou iznosi preko 900 miliona kiograma. 

 

11. Jagode operite i odstranite im peteljke prije nego što ih skladištite. Međutim, ukoliko planirate da ih jedete nakon nekoliko dana, nemojte ih prati prije nego što ih stavite u frižider jer će se tako prije pokvariti. 

 

12. Jagode možete ukiseliti. Ovo voće je naročito pogodno za kiseljenje kada je još zeleno. Ako su jagode prezrele, možete napraviti džem. 

cafe.ba

Komentari

komentara