Tablete (foto: Arhiva)
Konzumiranje previše antioksidanasa u obliku dodataka prehrani može dovesti do povećanog rizika od prijevremene smrti i bolesti. S ovim se slaže nobelovac dr. James Watson, koji upozorava znanstvenu zajednicu da iznova promisli o ulozi antioksidanasa koji su široj javnosti predstavljeni krajnje jednostrano. Smatra da dodaci prehrani (razni vitamini i minerali u tabletama) i hrana kao što su borovnice i brokula mogu djelovati loše ukoliko se opasno naruši ravnoteža slobodnih radikala.
‘Tijekom potrage za lijekom protiv raka, uočio sam da dobronamjerni pojedinci konzumiraju antioksidanse u obliku dodataka prehrani da bi spriječili pojavu raka. Međutim nova saznanja ukazuju da rak u uznapredovaloj fazi ne reagira na liječenje, prije svega jer sadrži previše antioksidansa. Došlo je vrijeme da se ozbiljno zapitamo ima li unos antioksidanasa veću šansu uzrokovati nego spriječiti nastanak raka’, rekao je poznati nobelovac.
I mnogi drugi stručnjaci već neko vrijeme ukazuju da je posebno štetno uzimati antioksidanse u dodacima prehrani gdje su izolirani, umjesto u sklopu zdrave, uravnotežene prehrane gdje pojedini dijelovi djeluju u sinergiji.
Antioksidansi
Antioksidansi uključuju tisuće različitih spojeva, uključujući vitamin C, selen, mangan, likopen i bata-karoten. Ovi vitamini, minerali i fitokemikalije nude zaštitu od niza bolesti, uključujući rak, srčane bolesti, neurodegenerativne bolesti i probleme s vidom. Oni sprečavaju štetu koju uzrokuju slobodni radikali, koji su nusproizvod normalnog metabolizma.
Liječnici godinama upozoravaju da uzimanje tableta neće nadoknaditi nedostatak zdrave, uravnotežene prehrane ili spriječiti loše posljedice štetnih navika. Antioksidansi su dio zdrave hrane i ako je jedete svakodnevno i u umjerenim količinama, to je najbolji način unosa antioksidansa u organizam.
Rizici
Iako antioksidansi nude mnoge koristi, uzmete li previše jednog ili previše različitih antioksidansa odjednom, ili uzimate prevelike doze kroz duže vrijeme, to može dovesti do problema.
Meta analiza studija koju su proveli na Cleveland Clinic pokazala je da dodaci prehrani beta-karotena znatno povećavaju rizik od prijevremene smrti i malo povećavaju rizik od kardiovaskularnih bolesti.
Studija objavljena još 1996. u Journal of the National Cancer Institute pokazala je da pušači koji uzimaju dodatke prehrane beta-karotena imaju povećani rizik od raka pluća za razliku od onih koji nisu uzimali beta-karoten u obliku dodataka prehrani. Postoje studije koje ukazuju na opasnost uzimanja vitamina E. Naime, iz Office of Dietary Supplements poručuju da doze veće od 150 IU na dan povećavaju rizik od prijevremene smrti, a rizik raste kontinuirano s povećanjem doze. Dnevne doze vitamina E od 50 do 400 povezane su s povećanim rizikom od hemoragijskog moždanog udara.
Dr. Michael Ristow i njegove kolege s njemačkog sveučilišta u Jeni ukazuju da slobodni radikali, zapravo, imaju pozitivan učinak na organizam jer povećavaju osjetljivost na inzulin. U tom slučaju prevelike količine antioksidansa bi povećavale i rizik od dijabetesa.
Dr. Richard Sullivan iz Britanskog zavoda za istraživanje raka kaže: ‘Ne postoji neki čudesni preparat koji sprečava rak debelog crijeva. Ako uzimate vitamine da biste se zaštitili od raka, uzalud trošite novac. Ako želite smanjiti rizik obolijevanja od raka, trebate se zdravo hraniti i ne smijete pušiti.’
net.hr