Pamuk kifle (Foto: Blic)
Sastojci: Količina:
– jaja 2
– ulje 2 dl.
– mleko 3 dl.
– kvasac 1 kasika
– secer 100 gr.
– brasno oko 800 gr
– za fil: dzem sljiva…
– za sirup:secer 200 gr.
– voda 3 dl.
– za posipanje kokos 100 gr.
Uputstvo za pripremu:
Kašiku suhog kvasca i 100 grama šećera stavite u tri decilitra mlakog mlijeka. Ostaviti da stane. Nakon toga dodajte 2 decilitra ulja, dva jaja i brašno postepeno, te zamjesite tijesto. Tijesto dobro izraditi i ostaviti da nadođe. Kada tijesto nadođe, podijelite na 5 dijelova. Razvaljajte svaki dio u krug i isijecite na osam trouglova. Po kašičicu džema stavite na svaki trougao testa i uvijte u kiflicu. Tako uradite sa svim delovima testa. Ostavite kiflice da stanu 15-ak minuta i pecite dok blago ne porumene na 200 stepeni. Za sirup u posudu stavite vodu i šećer, pustite da proključa i onda kuhajte još 4-5 minuta. Kada se ispeku kiflice uvaljajte u topao sirup. (kiflice samo provucite kroz sirup sa jedne i druge strane, nemojte ostaviti da stoje) Pospite kiflice kokosom.
Mozete koristiti bilo koji dzem ili marmeladu. Takodje ako niste ljubitelj kokosa ne morate valjati kiflice. Mozete koristiti mljevene orahe, takodje je ukus odlican. Kiflice su jako ukusne i mekane.
blic