Pogača (Foto: Kuhinjica.rs)
Sastojci
600 g brašna
100 ml mleka
200 ml jogurta
40 g kvasca
2 kašike šećera
1 kašika soli
1 kašika sirćeta
1 jaje
100 ml ulja+malo za premazivanje testa i tepsije
Za premazivanje testa:
2 kašike margarina za mazanje(npr.”dobro jutro”).
Za premazivanje pogače:
1 jaje
susam za posipanje.
Priprema
U mlako mleko sa kašikom šećera i brašna staviti kvasac da nabubri. U činiju za mešenje sipati deo brašna, so, šećer, jaje, sirće, ulje i pripremljen kvasac, pa testo u početku mesiti sa varjačom. Uz dodavanje mlakog jogurta i ostatka brašna umesiti testo. Oblikovati kao jufku, pa je premazati sa malo ulja i ostaviti da uskisne i da udvostruči volumen. Nakon toga, testo rastanjiti oklagijom u pravougaonik, pa ga premazati margarinom i uviti u rolat. Rolat iseći na 8 delova. Pleh podmazati, i slagati svaki deo testa da bude polegnut. Pokriti pogaču i ostaviti je još 15 minuta da odmara, a zatim je premazati umućenim jajetom, posuti susamom i peći u zagrejanoj rerni na 200*C oko 30 minuta.
kuhinjica.rs