Croissant (Foto: Dnevnik.hr)
Sve što ste željeli znati o ovom slasnom francuskom pecivu, gdje ga treba jesti u Parizu te kako se radi – pogledajte u nastavku!
Croissant je simbol francuskog doručka, ali zapravo potječe iz Austrije i to još iz 13. stoljeća. U francuskoj se kuharici prvi puta spominje tek 1891. Neslani maslac je glavni sastojak u pripremi, jer mu daje okus i dosljednost.
Postoje mnoga objašnjenja za oblik polumjeseca, a jedno od njih kaže da je nastao u Austriji za vrijeme turske opsade Beča 1683. godine. Kako su se pekari prvi u gradu ustajali, prvi su i primijetili da Turci organiziraju napad i alarmirali su grad. Tako su pridonijeli obrani i spašavanju Beča. U znak sjećanja na taj događaj napravili su croissant i oblikovali ga, prema turskom simbolu, kao polumjesec.
U Francuskoj je issant prazan, u Italiji se prodaju punjeni, u Njemačkoj su najpopularniji s nutelom… Najbolje croissante u Parizu naći ćete u ulici Bonapartea na u lijevoj obali Seine. Ili znate za bolje? Slušamo!
Kako ga pripremiti kod kuće – pogledajte u videu:
dnevnik.hr