Sastojci:
Za koru:
6 bjelanaca
250 gr šećera
50 gr kokosovog brašna
100 gr brašna
1/2 kesice praška za pecivo
2 dl mlijeka
_
Za fil:
6 žumanaca
2 kesice pudinga od vanile
4 kašike brašna
15 kašika šećera
1 l mlijeka
125 gr maslaca
125 gr margarina
2 dl slatke pavlake
I još:
50 gr kokosovog brašna
malo pečenih lješnika
Priprema
1.
Kora:
Od 6 bjelanaca umutiti čvrst snijeg, pa dodati 250 gr šećera. Mutiti mikserom još malo, pa dodati kokosovo brašno i pšenično brašno izmiješano sa malo praška za pecivo. Sad miješati špatulom, polako i strpljivo (bez miksera).
Staviti da se peče u rernu zagrijanu na 200 stepeni, i odmah smanjiti na 180. Ispeći koru, pazeći da ostane bijela (to traje petnaestak minuta).
2.
Ostaviti ispečenu koru da se ohladi, pa je preliti sa 2 dl vrelog mlijeka, piše “Recepti-i-zdravlje“.
3.
Fil:
U činiji dobro izmiješati 6 žumanaca, 2 kesice pudinga od vanile, 4 kašike brašna, 15 kašika šećera i 2 dl mlijeka.
8 dl mlijeka staviti da provri, pa kad provri dodati mu masu od žumanaca i skuhati je (par minuta).
Ostaviti da se ohladi.
4.
Kad se ova smjesa ohladila, izmiješati je sa maslacem i margarinom (prethodno dobro umućenim). Dodati i 2 dl umućene slatke pavlake.
Kad se doda šlag od slatke pavlake, više se ne muti mikserom, nego polako i nježno špatulom (varjačom).
5.
Na koru staviti fil, pa odozgo posuti sa oko 50 gr kokosovog brašna.
Ostaviti da se ohladi, pa iseći na kocke, a na sredinu svake staviti po jedan pečeni lješnik.
6.
Napomena: tepsija u kojoj sam pekla koru ima dimenzije 20 cm x 32 cm.