Sastojci:
450 g mljevenog keksa
250 g mljevenih oraha
1,5 kg banana
4 žumanceta
250 g šećera u prahu
250 g putera
100 g čokolade za kuhanje
3 dl slatke pavlake
3 dl soka od pomorandže
sok od jednog limuna
Priprema:
Mljeveni keks preliti sokom od pomorandže i dobro izmiješati.
Posebno umutiti puter, šećer u prahu i žumanca.
Dodati natopljen keks, mljevene orahe i miješati dok se ne dobije kompaktna smjesa.
Pripremljenu smjesu podijeliti na dva dijela.
U kalup za tortu obložen folijom rasporediti polovinu fila od keksa.
Banane poprskati sokom od limuna i poslagati preko fila.
U drugi dio fila od keksa dodati otopljenu čokoladu i dobro izmiješati. Zatim ga rasporediti preko banana i poravnati.
Slatku pavlaku umutiti u čvrst šlag i premazati tortu.
Gotovu tortu staviti u frižider da se stegne, a potom je izvaditi iz kalupa, piše sajt “Recepti-i-zdravlje“.