Sastojci:
500 g brašna
1 kuhani krompir srednje veličine
7 g suhog kvasca
100 šećera
1 vanilin šećer
1 žumance
200 ml mlijeka
100 ml ulja
Priprema:
U posudi pomiješajte brašno, suhi kvasac, ohlađeni i sitno narendani krumpir, šećer i vanilin šećer, pa dodajte umućena žumanca, piše “24sata“.
Prelijte toplim mlijekom i uljem pa umijesite glatko tijesto.
Pokrijte krpom i pustite da se diže sat vremena na toplom.
Razvaljajte tijesto pa gornju stranu premažite s malo rastopljenog i ohlađenog maslaca.
U posudici pomiješajte cimet, šećer i kakao, isprobajte, pa pospite po cijeloj površini osim po krajevima.
Zarolajte poput orahnjače, omotajte ili preklopite sloj po sloj.
Premjestite u namašćeni kalup za hljeb, pokrijte krpom i pustite da odstoji još 20-ak minuta.
Prije pečenja premažite smjesom žumanaca i mlijeka, pa pecite oko pola sata u rerni zagrijanoj na 180 Celzijusa.