Hrana (foto: cure.ba)
Specijaliteti koji imaju i svoju otrovnu stranu
1. Gljive – ako ih berete sami, ne zaboravite da je oko pet posto gljiva otrovno.
2. Rabarbara – zeleni listovi sadrže oksalnu kiselinu. Zbog toga biste mogli dobiti bubrežne kamence, a ako pojedete veću količinu, to može biti i kobno.
3. Grah – sadrži veće količine toksina lektina. Biljkama lektin služi kao vrsta primitivnog zaštitnog sustava analogno ljudskim antitijelima. Samo tri nekuhana graha mogu izazvati povraćanje i proljev.
4. Jabuke – koštice im sadrže cijanid. Ako ih pojedete u većim količinama, možete povratiti.
5. Rajčica – peteljka, list i zeleni dio na samom plodu sadrže toksin tomatin. Može se koristiti u kontroli štetočina.
6. Krumpir – zeleni krumpir sadrži veće količine glikoalkaloidnog otrova. Smrtni slučajevi su rijetki, ali su ipak zabilježeni.
7. Trešnje – koštice sadrže cijanid. Ako ih progutate, mogli biste povraćati, imati poteškoće s disanjem, pa čak i zatajenje bubrega.
8. Brazilski oraščići – hrana s najvećom dozom prirodne radioaktivnosti (1.000 puta veća koncentracija radija nego u nekoj drugoj hrani).
9. Muškatni oraščić – poznati halucinogen. Može dovesti do specifične psihoze koja je povezana s osjećajem sigurne propasti.
10. Riba nadimalica (Pufferfish) – japanska delikatesa može dovesti do paralize i smrti. Kuhari treniraju dvije do tri godine da bi je naučili pripremiti.
magazin.net.hr