Paradajz sos
Sezona je domaćeg paradajza a ukoliko ga imate viška obavezno pripremite domaći sos od paradajza.
Postupak pripreme je jednostavan ali uzima malo više vremena.
Prije svega potrebno je paradajz oprati, zatim ga izrežite na kriške kao za salatu. Kuhajte i povremeno miješajte dok se kožica ne počne sama odvajati. Nakon toga šerpu uklonite sa vatre i pustite da se ohladi.
Paradajz zatim ispasirajte i dodajte so i šećer po želji. Ukoliko želite kiselkastiji ukus onda stavite više soli, a ako želite slađi sos onda stavite više šećera.
Ponovo vratite na peć i kuhajte na laganoj vatri, dok ne dobijete željenu gustinu.
Zatim sipajte u sterilizovane staklene flaše ili tegle i zatvorite čvrsto kada se sos ohladi.
Po želji možete dodati bosiljak u sos. Koristite ga u raznim jelima, na pizzi, za pripremu tjestenine ili kao dodatak nekim drugim jelima,piše Faktor