Kuća i hrana

Trik Gordona Ramsaya za savršeno kuhanu rižu koja uspijeva baš svaki put

Napisao H. H.

Savršeno kuhana riža pahuljasta je, ukusna, ali se i dalje mora “osjećati pod zubom”. Odličan je dodatak za mesne i druge umake, curryje, ili kao prilog uz pečenja.

Gordon Ramsay zna kako skuhati savršenu rižu koja uspijeva svaki put. Želite li dobiti najbolje moguće rezultate, odaberite basmati rižu, priznaje britanski chef.

Ona se smatra najkvalitetnijom vrstom riže, a raste isključivo u podnožju Himalaje. Karakterizira je dugo zrno koje se kuha otprilike desetak minuta, piše Dnevnik.hr.

Gordon Ramsay tvrdi da je 1:1,5 idealni omjer riže i vode, a pronašao je i optimalno vrijeme za termičku obradu.

Sastojci za savršeno kuhanu rižu:
400 grama basmati riže
600 ml hladne vode
3 sjemenke kardamoma
2 zvijezde anisa
sol i papar po želji

Priprema:
1. Isperite rižu pod mlazom hladne vode.

2. Stavite rižu u lonac. Posolite i poparite, pa sve dobro promiješajte.

3. U lonac ubacite zvjezdasti anis i kardamom, koje ste prethodno probušili kako bi otpustio svoje prirodne arome tijekom kuhanja.

4. Zalijte rižu hladnom vodom, poklopite i stavite kuhati na visokoj temperaturi.

5. Pustite da voda brzo zavrije. Kada voda zavrije, smanjite temperaturu i pustite da se sve zajedno lagano kuha osam do deset minuta.

Tijekom kuhanja nemojte podizati poklopac. Poklopljeni lonac ključan je za savršenu termičku obradu riže.

6. Vilicom promiješajte rižu i poslužite je uz umak po želji. Dobar tek!

Komentari

komentara