Gordon Ramsay zna kako skuhati savršenu rižu koja uspijeva svaki put. Želite li dobiti najbolje moguće rezultate, odaberite basmati rižu, priznaje britanski chef.
Ona se smatra najkvalitetnijom vrstom riže, a raste isključivo u podnožju Himalaje. Karakterizira je dugo zrno koje se kuha otprilike desetak minuta, piše Dnevnik.hr.
Gordon Ramsay tvrdi da je 1:1,5 idealni omjer riže i vode, a pronašao je i optimalno vrijeme za termičku obradu.
Sastojci za savršeno kuhanu rižu:
400 grama basmati riže
600 ml hladne vode
3 sjemenke kardamoma
2 zvijezde anisa
sol i papar po želji
Priprema:
1. Isperite rižu pod mlazom hladne vode.
2. Stavite rižu u lonac. Posolite i poparite, pa sve dobro promiješajte.
3. U lonac ubacite zvjezdasti anis i kardamom, koje ste prethodno probušili kako bi otpustio svoje prirodne arome tijekom kuhanja.
4. Zalijte rižu hladnom vodom, poklopite i stavite kuhati na visokoj temperaturi.
5. Pustite da voda brzo zavrije. Kada voda zavrije, smanjite temperaturu i pustite da se sve zajedno lagano kuha osam do deset minuta.
Tijekom kuhanja nemojte podizati poklopac. Poklopljeni lonac ključan je za savršenu termičku obradu riže.
6. Vilicom promiješajte rižu i poslužite je uz umak po želji. Dobar tek!