Sladoled (foto: cure.ba)
Sastojci za slani rastvor:
2,5 l. vode
250 gr. soli
Za sladoled od vanilije:
3 jaja
6 kašika šećera
2,5 dcl. slatke pavlake
1 kesica vanilin šećera burbon
Za sladoled od čokolade:
3 jaja
6 kašika šećera
2,5 dcl slatke pavlake
80 gr. čokolade za kuhanje
Priprema:
Slani ledeni rastvor pripremite dan ranije od dana kada ste odlučili da pravite sladoled.
U veću šerpu sipajte 2,5 litara vode i dodajte 250 gr. soli.
Miješajte dok se so ne otopi.
Posudu sa slanom vodom stavite u zamrzivač na dubinsko hlađenje i ostavite da se hladi preko noći.
Drugi dan izvadite posudu sa slanim rastvorom iz zamrzivača ali tek kada ste već pripremili smjesu za sladoled.
Priprema sladoleda od vanilije:
Bjelanca sa malo soli umutiti mikserom u čvrst snijeg, zatim dodavati kašiku po kašiku šećer uz stalno mućenje.
U smjesu dodavati jedano po jedno žumance uz stalno mućenje.
U drugoj posudi umutiti malo slatku pavlaku, dodati vanilin šećer burbon i dalje mutiti.
Slatka pavlaka ne sme biti previše izrađena, već kremasto čvrsta.
Umućen šlag dodati u smjesu od jaja i dobro mikserom izmiješati.
Sveukupno vrijeme mućenja 15 min.
Staviti u frižider na pola sata da smjesa postigne frižidersku temperaturu.
Isto je potrebno da bi se ubrzao način formiranja i stezanja sladoleda, a i slani rastvor će se sporije zagrejavati.
Dok se hladi smjesa za sladoled od vanilije pripremite sladoled od čokolade.
Priprema sladoleda od čokolade:
Čokoladu razlomiti na kockice i na laganoj vatri ili pari otopiti da se dobije glatka smjesa.
Bjelanca sa malo soli umutiti mikserom u čvrst snijeg, zatim dodavati kašiku po kašiku šećer uz stalno mućenje.
U smjesu dodavati jedano po jedno žumance uz stalno mućenje.
Na kraju dodati otopljenu čokoladu.
Dobro mikserom umutiti.
U drugoj posudi umutiti slatku pavlaku.
Slatka pavlaka ne smije biti previše izrađena, već kremasto čvrsta.
Umućen šlag dodati u smjesu od jaja i čokolade.
Dobro mikserom umutiti.
Sveukupno vrijeme mućenja 15 min.
Staviti u frižider na pola sata da smjesa postigne frižidersku temperaturu.
Formiranje sladoleda:
Posudu sa slanim ledenim rastvorom izvadite iz zamrzivača.
U posudi će biti veoma hladna voda prošarana mekim ledom.
Drškom varjače razbijte gornji sloj leda kako bi se pomiješao sa vodom koja je ispod.
Zaronite posudu sa sladolednom masom u ledeni rastvor.
Prvo varjačom ili plastičnom špatulom miješati sladoled dodirujući dno i skidajući sa zidova posude već formiran sladoled, da se ubrza proces hlađenja i to raditi 10-ak minuta.
Zatim nastaviti mješanje mikserom, koji će ubacivati dovoljnu količinu vazduha u smjesu, koja će postati mekša i glatkija.
Mešati oko 10 minuta.
Ovako pripremljen sladoled preručiti u posudu.
Od ove količine smjese dobije se oko 970 ml. sladoleda.
Posudu sa sladoledom staviti u zamrzivač na završno stazanje.
U ovako pripremljenom sladoledu neće se pojaviti kristali leda, i isti se neće pretvoriti u kamenicu.
Isti postupak ponoviti sa sladoledom od čokolade.
Ovako pripremljen sladoled preručiti u posudu.
Od ove količine smjese dobije se oko 970 ml. sladoleda.
U zamrzivaču sladoled držati najmanje 4 sata i može se poslužiti (ja sam ostavila preko noći da se stegne).
Šta je još važno?
Ledeni rastvor nemojte bacati.
Ako često radite sladoled onda posudu sa ledenim rastvorom vratite u zamrzivač i uvijek kada vam se prohzije da radite sladoled, ledeni rastvor je već pripremljen, samo ga treba izvaditi iz zamrzivača.
Ako baš ne radite često sladoled, nemojte bacati ledeni rastvor, već pustite da se otopi sav led i prebacite u neku plastičnu flašu.
Kada zaželite da radite sladoled samo iz flaše slani rastvor prebacite u dublju posudu i stavite u zamrzivač.
Upotreba jednog slanog rastvora je neograničena.
Ako Vam se čini da je dio slanog rastvora ispario samo dodajte količinu vode do 2,5 litara i so (npr. dodate 1 dcl vode onda dodajte i 10 gr. soli).
Napomene: Prošle godine sam na nekoj internet stranici (nažalost ne sjećam se na kojoj) naišla na uputstvo za dobijanje kremastog, ali baš kremastog sladoleda bez kristalizacije i bez vađenja iz zamrzivača, pa miješanja nekoliko puta da bi se izgubili kristali.
Naravno odmah sam taj način isprobala i stvarno sam dobila najkremastiji sladoled, a i prijatelji su se oduševili. Želim da sa svima Vama koji nemate aparate za pravljenje sladoleda podijelim to jednostavno rješenje (jednostavno je kada znaš) kako izbjeći kristalizaciju sladoleda.
Prijatno!
tortekolaci.com