Limun (Foto: Cure.ba)
Limun je idealan saveznik u dijeti. Dodajte ga u svako jelo, desert, sok ili čaj i poslije samo nedjelju dana uvidjećete koliko je ovaj agrum moćan u sagorijevanju kalorija. Ako se dodatno pridržavate režima dijetalne ishrane koji je osmislila američka nutricionistkinja Evelina Flači, na zdrav način smršaćete jedan kilogram za nedjelju dana, bez gubitka mišićne mase. Dijetom koju vam predlažemo dnevno ćete smanjiti unos 1.000 kalorija, a da pri tom organizmu ne uskratite bjelančevine.
Limunska kiselina ne samo da otežava stvaranje novih masti već pomaže u razgradnji postojećih, a bogata je i esencijalnim uljima koje usporavaju ili blokiraju sintezu holesterola. Takođe, ovaj agrum ubrzava metabolizam i djeluje kao blagi diuretik, pa pomaže izlučivanju suvišne tečnosti iz organizma.
Doručak je svaki dan isti: šoljica čaja s limunom, dvije kriške integralnog dvopeka premazane marmeladom od limuna
PRVI DAN
Ručak: 70 g kuhanog pirinča začinjenog sa dvije kašičice limunovog soka, kašičicom maslinovog ulja i dvije kašičice parmezana, zelena salata začinjena limunovim sokom
Večera: 200 g prženih komadića teletine s kriškama limuna, 50 g integralnog peciva, spanać začinjen kašičicom ulja i limunovog soka
DRUGI DAN
Ručak: 150 g oslića pečenog u foliji s malo malinovog ulja i jednim limunom isječenim na kriške, 50 g integralnog hljeba
Večera: 150 g pilećih prsa pečenih s malo ulja, začinima i limunovim sokom, pečene paprike začinjene sokom polovine limuna i 50 g integralnog peciva
TREĆI DAN
Ručak: 70 g špageta u paradajz sosu sa limunovim sokom i 150 g zelene salate začinjene sokom od polovine limuna
Večera: 150 g telećeg odreska pečenog sa začinima i kriškama limuna, povrće iz turšije
ČETVRTI DAN
Ručak: salata od 40 g mocarele, 30 g tunjevine i pet maslinki, sa sokom od pola limuna, integralno pecivo
Večera: morska riba pečena sa kriškama paradajza i limuna, 2 kuhana krompira
PETI DAN
Ručak: salata od 100 g pečenog pilećeg bijelog mesa, po 50 g kuvane šargarepe i graška, začinjena maslinovim uljem i limunovim sokom
Večera: 70 g kuvanog pirinča, s prelivom od paradajza i limunovog soka i kašičicom parmezana
ŠESTI DAN
Ručak: 80 g mesa, integralno pecivo, kuhani spanać začinjen kašičicom ulja i sokom polovine limuna
Večera: dva pečena krompira sa salatom od kiselog kupusa, voćna salata prelivena limunovim sokom
SEDMI DAN
Ručak: špageti s parmezanom preliveni limunovim sokom, dva tvrdo kuvana jaja, povrće iz turšije
Večera: supa od povrća i 150 g kuvane govedine prelivene limunovim sokom, pomorandža ili grejpfrut
B92