Upotreba cimeta, kao odličnog začina i delotvornog leka, spominje se još od davnih dana. Njegovu delotvornost kod različitih zdravstvenih tegoba potvrdila su i mnogobrojna istraživanja novijeg doba. Tako je utvrđeno da cimet uspešno snižava nivo šećera u krvi, ne podstičući pritom preterano lučenje insulina, što je važan faktor za uspešno mršavljenje. Redovno podsticanje lučenja insulina pospešuje taloženje masnoća u telu. Upotrebom cimeta, kažu stručnjaci, lučenje insulina biće pod kontrolom, što će omogućiti uspešno topljenje masnih naslaga.
MOŽDA VAS ZANIMA…
Svi pričaju o MLEKU SA BELIM LUKOM: Zvuči čudno, ali ova mešavina rešava VELIKI PROBLEM, a evo kako da je napravite
“SVI ME GLEDAJU ČUDNO KAD IM KAŽEM ŠTA JEDEM”: Beograđanka otkriva kako joj je ishrana PROMENILA ŽIVOT
Rešila sam da svakog dana jedem PO JEDAN KRASTAVAC: Ne samo da su se desile OVE 3 STVARI, već sam otkrila i TRIK ZA UKLANJANJE ZADAHA
Cimet takođe pomaže kod loše probave i utiče na smanjenje triglicerida i lošeg holesterola u krvi, pokazale su studije. Tokom dijete s cimetom jede se normalno. Jedino doručak i ručak dodatno uključuju običan jogurt u koji je dodana kašika cimeta. Druga varijanta uključuje štapić ili čajnu kašičicu cimeta, skuvanu u pola litre vode. Skuvani napitak treba poklopljen da odstoji pola sata, a pije se ujutro na prazan želudac.
Ukusan dodatak s pozitivnim uticajem na telo
Iako se najčešće koristi u pripremi poslastica, cimet je takođe ukusan i zanimljiv dodatak jelima od mesa, povrća, voća i žitarica. Dinstajte ih s cimetom i poslužite uz kus-kus ili pirinač. Narendanu šargarepu i nasečeni krastavac prelijte prelivom od limunovog soka, cimeta, đumbira, meda, maslinovog ulja i bibera. Ova kombinacija, u koju još možete da dodate vodom natopljeno suvo grožđe i listiće badema, poslužiće kao ukusan i neobičan međuobrok. Mršavljenju može da pomogne i kombinacija meda i cimeta. Pomešajte kašičicu meda s pola kašičice cimeta. Mešavinu prokuvajte u količini vode koja odgovara jednoj šolji. Napitak podelite na pola od koje prvu polovinu treba sa popijete ujutro – pola sata pre doručka, a drugu pola sata pre odlaska na spavanje.
Primer jelovnika:
Doručak: ovsene pahuljice s medom i cimetom
Užina: integralni keks s cimetom
Ručak: testenina s kravljim sirom, salata
Užina: jogurt s cimetom
Večera: dinstana piletina s povrćem i salatom
Par saveta: Cimet je odličan izvor mangana, gvožđa, bakra i cinka, a bogat je vitaminima C i K. Redovna konzumacija utiče na povećanje otpornosti organizma. Jača imunitet pa je idealna pomoć u sezoni gripa, kao i ako želite da skinete koji kilogram viška,prenosi Blic