Đumbir
Ovaj drevni začin od davnina se koristi zbog svojih iscjeljujućih svojstava. Između ostalog, pomaže u eliminisanju suvišne sluzi u plućima.
Luk
Luk, kao i bijeli luk, ima antikancerogena svojstva, a odličan je saborac i kod brojnih malignih stanja. Posebno je djelotvoran u sprečavanju raznih bolesti disajnog sistema.
Kurkuma
Kurkuma ili indijski šafran bogat je vitaminima i mineralima, a sadrži i super zdrave omega 3 masne kiseline. Ima antivirusna, antibakterijska i antikancerogena svojstva pa svakako obogatite svakodnevnu ishranu ovim začinom.
Za početak dodajte ga napitku koji čisti pluća, a za koji vam treba:
- 400 grama luka
- 1 litar vode
- 400 grama šećera (želite li zdraviju varijantu koristite med ili javorov sirup)
- 2 kašike kurkume
- korijen đumbira veličine palca
Priprema:
- Vodi dodajte šećer, stavite na vatru i pustite da provri.
- Glavice luka isjecite na četvrtine, raskomadajte korijen đumbira i dodajte ih u zašećerenu vodu. Kad mješavina ponovno provri dodajte kurkumu i smanjite vatru na laganu temperaturu.
- Mješavina neka se kuha sve dok se količina vode ne smanji za pola. Zatim je procijedite i ulijte u teglu. Kada se potpuno ohladi stavite je u frižider i tamo je držite sve vrijeme.
- Uzmite dvije kašike eliksira ujutru na prazan stomak i uveče dva sata poslije obroka, piše “Zadovoljna“.