Iako nam ljeto donosi puno raznolikog voća i povrća, mnogi se ipak najviše raduju grožđu. Ove slatke bobice raznih boja čuvaju zdravlje ljudi širom svijeta, piše “Ordinacija“.
Osim što je izuzetno ukusno, grožđe može da se pohvali i nevjerovatnim nutritivnim vrijednostima, a lista dobrobiti za zdravlje svake godine raste.
Vitamini i minerali za cijelo tijelo
Iako postoji više vrsta grožđa, koju god odabrali, osvježit ćete tijelo i podariti mu potrebne vitamine. Ove ljetnje bobice obiluju vitaminima A, B6, B i folnom kiselinom, a 100 grama grožđa zadovoljit će i 25 posto preporučene dnevne količine vitamina C.
Osim toga, grožđe sadrži mangan i kalijum pa njegova konzumacija snižava pritisak, pomaže kod depresivnih stanja i jača imunitet.
Grožđe čuva zdravlje
Najveću korist od protivupalnih i antioksidativnih svojstava grožđa ima kardiovaskularni sistem – polifenoli iz grožđa pomažu organizmu tako što smanjuju štetne naslage na krvnim sudovima i pomažu boljem radu srca.
Grožđe ima nizak glikemijski indeks, a nedavna istraživanja upućuju na pozitivan efekat grožđa na regulaciju nivoa šećera u krvi.
Sto grama svježeg grožđa sadrži samo 69 kalorija, 0,72 grama proteina, 0,16 grama masti, 18,10 grama ugljenih hidrata, 0,9 grama dijetetskih vlakana i 15,48 grama voćnog šećera.
Brojne studije pokazale su da crno vino – kada se konzumira u umjerenim količinama – povećava nivo HDL (“dobrog” holesterola), a smanjuje nivo LDL (“lošeg”) holesterola u krvi. Važno je napomenuti da sjeme i koža grožđa sadrže najbogatiju koncentraciju antioksidanasa.