Potrebno je:
- 600 gr šljiva
- 1/2 kg kora tankih
- 150 gr mljevenih oraha
- 4-5 komada jaja
- 4-5 kašika griza
- limun
- vanilin šećer
- 600 gr šećera
- 1/2 praška za pecivo
- 200 ml jogurta
- 50 ml ulja
Priprema:
Umutiti jaja, dodati griz i orah, jogurt, prašak za pecivo, ulje i sve lijepo izjednačiti. Raširiti prvu koru na sto, pouljiti preko nje, drugu koru premazati filom. Zatim treću premazati i četvrtu premazati, pa na dno kore poredati očišćene šljive, saviti ivice i uviti u rolnicu. Nožem prosjeći baklavu na parčiće, pa preliti sa malo zagrijanog ulja. Ako je ostao fil također premazati, piše “B92“.
Peći na 200 stepeni 40 minuta.
Pokriti na polovini pečenja. U šećer sipati 300 ml vode, nasjeći limun i vrućim sirupom preliti baklavu.