Sastojci:
Za koru:
- 185 g krekera
- 1/4 šolje šećera
- pola kašičice cimeta
- 6 kašika putera
- 1/4 šolje vode
Za krem:
- 110 g čokolade za kuhanje
- kašičica čistog ekstrakta vanile
- kašičica espreso praha
- šolja rashlađene slatke pavlake
- 70 g putera
- šolja šećera
- 3 jajeta
Priprema:
- Krekere dobro izmrvite – trebalo bi da dobijete 2 šolje mrvica. Otopljeni puter dodajte krekerima, ubacite i šećer i cimet i dobro izmiješajte. Ukoliko je potrebno dodajte vode. Smjesa treba da je kompaktna – da se ne raspada kada je stisnete u šaci.
- Obložite okruglu tepsiju (prečnika oko 23 cm) smjesom i stavite je da se peče u prethodno zagrijanu rernu na 190 stepeni. Pecite 8 do 10 minuta, pa ostavite sa strane da se ohladi.
- Pripremite krem: Otopite čokoladu na šporetu na srednjoj temperaturi, umiješajte vanilu i espreso prah, pa ostavite sa strane da se ohladi. U posebnoj posudi umutite slatku pavlaku dok ne dobijete čvrstu smjesu. Pokrijte i stavite u frižider.
- Mutite puter mikserom minut-dva, dodajte šećer i nastavite da mutite dok ne dobijete izdašnu smjesu, 3 do 5 minuta. U to sve ubacite i rashlađenu otopljenu čokoladnu smjesu, nastavite da mutite, dodajte u to 2 jajeta i sve mutite 3 minuta na srednjoj jačini. Ubacite još jedno jaje i mutite još 3 minuta dok ne dobijete svilenu smjesu.
- Rashlađenu, izmućenu slatku pavlaku dodajte čokoladnoj smjesi, sve lagano sjedinite kašikom. Dobijeni pjenasti krem rasporedite preko kore. Sve stavite u frižider na najmanje 2 sata, a poželjno je i preko noći.
- Sljedećeg dana ukrasite sa malo šlaga i spremna je za služenje, prenose “Vijesti“.