Kuća i hrana

Turska pita sa plavim patlidžanom: Odlična pita za predjelo ili doručak

Pita od plavog patlidžana - Kulinarskirecepti.info
Napisao H. H.

Ova hrskava i fino začinjena domaća pita od plavog patlidžana svidjet će se svima a odličan je izbor za doručak ili večeru.

Sastojci:

  • 4-5 kora za pitu isječenih dijagonalno na 4 dijela
  • 2 patlidžana
  • 2 paradajza
  • 1 mesnata crvena paprika
  • pola glavice luka
  • veza sjeckanog peršuna
  • malo ulja, soli, aleve paprike i bibera
  • jedno žumance za premazivanje

Priprema:

Patlidžan oljuštiti, isjeći na kockice i potopiti na pola sata u hladnu slanu vodu, da izađe gorčina. Onda ga ocijediti i osušiti. Isjeckani luk propržiti na ulju, kad porumeni, dodati patlidžan i pržiti dok ne omekša. Potom dodati papriku isječenu na trakice, izmiješati i nastaviti s prženjem dok ne omekša. Na kraju dodati začine i sjeckani peršun. Uzeti četvrinu kore, na širu stranu staviti kašiku fila, presaviti krajeve i uviti kao kiflicu. Pitu redati u podmašćen pleh pa svako parče premazati žumancetom umućenim s malo ulja. Peći u rerni zagrijanoj na 180 stepeni dok ne porumeni, prenosi “Lepa & Srećna“.

Komentari

komentara