Zbog svojih svojstava, ali i zlatkaste boje koju primi, voda u kojoj se kuhala tjestenina naziva se i tečnim zlatom.
Da biste iz vode u kojoj se kuhala tjestenina izvukli maksimum, važno je paziti u kolikoj količini vode kuhate tjesteninu.
Naime, vode ne smije da bude previše, već sipajte onoliko koliko je potrebno da prekrijete tjesteninu dok se kuha.
Plašite se da će se slijepiti ako se kuha u malo vode? To se neće dogoditi ako je tokom prva dva minuta kuhanja nekoliko puta dobro promiješate.
Kada je tjestenina kuhana, u vodi će ostati savršeni koncentrat škroba, pa će voda biti vidljivo viskozan piše “Zadovoljna“…
Nekoliko kašika ove vode dodajte sosu koji će tako dobiti predivnu svilenkastu teksturu.
Ni preostalu vodu nikako nemojte da bacate – napravite zalihe tako što ćete je zamrznuti u malim količinama, recimo u posudama za led. Svaki sljedeći put kada budete pravili supe, gulaše, rižoto ili sosove, dodajte jednu ili dvije kockice.