Jednostavno, praktično i najbolje od svega mekano i ukusno, piše “radiosarajevo“…
Sastojci
- oko 1 kg brašna
- 500 ml mlakog mlijeka
- 200 ml jogurta
- 2 jaja
- 2 kašičice soli
- 1 kašičica šećera
- 1 kocka kvasca
Priprema
Prosijte kilogram brašna i napravite udubljenje. Sipajte u to udubljenje malo mlakog mlijeka i izmrvite kvasac i pospite šećerom. Izmiješajte sa malo brašna i ostavite da kvasac naraste. Dodajte sve ostale sastojke i umijesite glatko tijesto.
Po potrebi dodajte još malo brašna sve dok tijesto prestane da vam se lijepi za ruke. Prekrijte testo krpom i ostavite da ga lijepo naraste. Od ovog tijesta možete pravite pogače, kiflice, pizzu… ma šta god poželite. Ako ne potrošite sve umotajte tijesto u najlon kesu i ostavite ga u frižideru i do nekoliko dana.