Žitarice su bogate vlaknima i efikasne su kod ubrzanja metabolizma. Svaki čovek treba da pojede dnevno bar 30 grama žitarica u koje spadaju braon pirinač, integralna pasta, hleb od celog zrna i ražana peciva. Riba, odnosno riblje ulje, sadrži omega 3 kiseline koje smanjuju rizik od kardiovaskularnih bolesti, raka prostate i demencije. Tokom nedelje svaki čovek treba da pojede oko 280 g ribe.
Mahunarke su odličan izvor proteina i gvožđa, a stručnjaci ističu da redovnim konzuimiranjem mahunarki smanjujete rizik od bolesti srca i dijabetesa tipa 2. Njihovo konzumiranje se naročito preporučuje ljudima koji ne jedu meso, a kako biste sačuvali zdravlje u jelovnik ubacite grašak, pasulj i sočivo. Zeleno povrće bogato je kalcijumom, gvožđem i vitaminima A i C, pa ne zaboravite da sedmično pojedete kelj, prokelj, spanać ili brokoli, a kada želite da se zasladite umeso čokolade i slatkiša pojedite voće.