Zdravlje

Posebno za žene – Higijena zuba je vrlo važna

Napisao admin

Žene koje drže zube i desni zdravima imaju manji rizik od razvoja demencije. Naime, veza između lošeg oralnog zdravlja i demencije bila je daleko izraženija u žena nego u muškaraca. No i muškarcima je također bolje držati ih čistima.


Zubi (Foto: Cure.ba)

Upale koje su posljedica bolesti desni su povezane s bolestima srca i oboljelima od dijabetesa. Nova istraživanja potvrđuju da redovito četkanje zubi može pomoći u održavanju dobrog pamćenja za godine koje će doći.

U studiji je, u 18 godina sudjelovalo gotovo 5.500 starijih osoba i utvrđeno je da su žene koje peru zube manje od jednom na dan, imale i do 65 posto više šansi da razviju demenciju, od onih koje četkaju zube tri puta na dan.

Annlia Paganini-Hill, voditeljica istraživanja, kaže, “higijena može utjecati na to da li ćete imati demenciju ili ne. ‘ Nedavna istraživanja su pokazala da su ljudi koji pate od bolesti desni skloni sužavanju arterija, što pak može izazvati srčani i moždani udar. Druge studije su pokazale da pacijenti s Alzheimerovom bolesti (najčešći oblik demencije), u mozgu imaju više bakterija povezanih s bolestima desni od drugih ljudi. Smatra se da bakterije iz upaljenih desni uzrokuje upalu i oštećenje mozga.

Dr. Paganini-Hill kaže: Ako će naša istraživanja biti potvrđena, mogli bismo reći da redovita oralna higijena i korištenje proteza može smanjiti rizik od demencije.

cure.ba

Komentari

komentara