Nutricionista Joel Feren otkrio je koji je najzdraviji način za spremanje jaja.
“Poširanje ili kuhanje jaja je vjerovatno najzdraviji način njihove pripreme, jer u njih ne stavljate brojne dodatke koji mogu da budu štetni po liniju, ali i zdravlje. Jednostavno ih kuhate u vodi“, tvrdi on, piše “Dobra kuhinja“…
Međutim, koji je najnezdraviji način pripreme jaja?
Prema Joelu, to je kajgana jer postoje brojni recepti koji uključuju dodavanje mlijeka, pavlake i mnogih drugih stvari koje povećavaju broj kalorija, ali i štetnih masti u jelu.
Pržena jaja se po njemu nalaze negdje u sredini – u zavisnosti od toga na čemu ih spremate.
Joel predlaže korištenje ulja u spreju ili minimalne količine ulja koja se nanosi četkicom po tiganju, jer ljudi uglavnom pretjeraju kada ga sipaju direktno iz flaše.
Spremanje jaja u njihovom izvornom obliku je dakle najboljinačin da u organizam unesemo sve ono najbolje što imaju da nam ponude.