Čips
Čips je pun škroba i ugljikohidrata koji se već u ustima pretvaraju u šećere, lijepe se na zube i postaju savršena hrana za bakterije. Ako vam pritom ostane komadić čipsa između zubiju, osim karijesa riskirate i probleme s plakom.
Voda s okusima
One nemaju šećera, ali imaju dodane kiseline koja nema isti pH kao slina, zbog čega se povećava kiselost u ustima koja s vremenom oštećuje caklinu te smanjuje otpornost zuba.
Kockice leda
Kad se dotaknu dva kristala, jedan mora puknuti. Ne dajte da to bude vaša caklina koja može mikroskopski pucati svaki put kad pijete jako hladne ili vruće napitke, a grickanje kockica leda još je štetnije.
Sjemenke suncokreta
Iako jako zdrave, njihova je ljuska dosta oštra za zube i može utjecati na sitna okrhnuća.
Sportski napitci
Sve što je industrijsko ima previše šećera, čak i kad deklaracija kaže da ga nema. Možda niste fan Coca-Cole, ali znajte da sportski napitci kojima nadomještate izgubljene elektrolite imaju previše šećera pa smanjite malo njihovu konzumaciju.
Sušeno voće
Tvrdo sušeno voće krcato je šećerima koji su toliko ljepljivi da se još jače prilijepe na vaše zube.
Alkohol
Znate da alkohol dehidrira organizam, a taj proces počinje već prvim gutljajem, budući da isušuje usta. Tada pljuvačka više ne može dobro ispirati usnu šupljinu pa već za vrijeme uživanja u njemu riskirate štetu na svojim zubima. Pogotovo ako ionako nisu u dobrom stanju.