Kuća i hrana

Poslije ovog više nikad nećete gutati koštice od trešanja!

Napisao H. H.

Jedan čovjek iz Blekpula u Velikoj Britaniji hitno je prebačen u bolnicu nakon što je progutao tri košpice trešanja, nesvjestan da one sadrže cijanid.

Metju Krim (28) jeo je trešnje i iz čiste radoznalosti progutao tri komada zajedno sa košpicama.

Inače, one sadrže amigdalin, sastojak koji se prilikom varenja pretvara u cijanovodoničnu kiselinu.

Deset minuta kasnije mu je pozlilo i skočila mu je temperatura. Njegova partnerka Džordžina Mejson (23) pozvala je hitnu pomoć i nakon što im je rekla šta je uradio, Krim je hitno prebačen u bolnicu.

Simptomi trovanja cijanidom uključuju grčeve u stomaku, glavobolju, mučninu i povraćanje. Ako se ne liječi, dovodi do prekida rada srca i smrti.

 

Fatalna doza je samo 1,5 mg po kilogramu težine osobe, a nedavna studija je pokazala da jedan gram sjemenki jabuke sadrži oko 3mg.

 

Međutim, druge voćke imaju sjemenke mnogo bogatije amigdalinom. Tako trešnje imaju 3,9mg po gramu sjemenki, kajsije čak 14,4 mg /g a dženarike čak 17,5 mg/g.

Komentari

komentara